За Харманли

Български BG English EN
Европейски съюз
Лидер
МИГ Харманли
България
ПРСР

През Септември 2019 се проведе третото издание на Фестивал „На хармана” като резултат от работата на местната общност в гр. Харманли. Третата година финансирането бе предоставено от Сдружението и с подкрепата на община Харманли. Целта на организаторите Сдружение „Бизнесът за Харманли“ и „Сдружение „Юнити“ отново е запазване, съхраняване, популяризиране на традиционните обреди и занаяти и мястото им в живота ни. Представяне разнообразието на местните култура, поминък и обичаи. Приготвяне на специфични за региона храни, възможност за презентиране и дегустации. Насърчава се участие на всички читалища от района, голям брой местни производители и занаятчии. Желанието на организаторите е Фестивала да се утвържди като значимо събитие в културния календар на Общината и възможност за развитие на културен туризъм.

Всяко село от Общината имаше възможност да представи себе си в специално предоставени за целта шатри. На голяма сцена в рамките на целия ден се провеждаше богата фолклорна програма на местни индивидуални и групови изпълнители. Провеждаха се възстановки на стари обичаи, позагубени местни традиции и обреди, дегустираха се уникални за региона храни и напитки, представиха се ръкоделия, работилници за тъкане, апликиране, везане, дърворезба. Представиха се изложби и т.н. Бяха поканени и известни изпълнители на традиционен български фолклор, което от своя страна също привлече голям брой посетители.

През втория ден от фестивала се проведоха винени турове с посещения до местните винарски изби с включени беседи, дегустации на вина и символично бране на грозде.

Третото издание на фестивала беше още по- успешно от предната година.

Уникалността на това иновативно за града на Белоногата събитие се стреми също така да изкорени представите на обществото за Харманли като град с присъствие на бежанци, поредица от бунтове и ескалации. Чрез него местните общности целят да променят облика на региона и да покажат многообразието на култури, богатството на традиции, таланта на местните български изпълнители и усилията на населението да съхранят и запазят своя бит и корени.

Фестивалът ще подпомогне този процес в града на Славейковата Гергана и усилията на местните НПО-та да изградят устойчивост и добавена стойност на инициативата.

Фейсбук страницата на фестивал на Хармана – https://www.facebook.com/naharmana